Massasje

Ordet massasje kommer av det arabiske ordet massah, og betyr å stryke med hånden. Massasje av mennesker er ca 5000 år gammelt. Hippokrates som var fra Hellas blir omtalt som legekunstens far. Han mente at krigere og idrettsmenn skulle ha jevnlig massasje før større strider, konkurranser eller olympiader. Det gjorde dem bedre forberedt fysisk til å møte disse utfordringene. Disse utfordringene har hundene daglig. Mange av oss driver med en hundesport, mange av dem er krevene.

Familiehunden løper i skogen, løper kanskje med eier, leker med hundene i lekeparken. Noen hunder har blitt skadet og trenger å få myket opp musklatur, andre er kanskje blitt litt gamle, stive og støle. Massasjen blir alltid individuelt for hver hund. Hvert individ trenger forskjellig. Jeg bruker muskel palpasjon for å finne evt problemer som stiv musklatur, deretter kan jeg behandle med triggerpunkter for å få spenninger til å slippe, mobilisering og stretching. Bruke prom på stive ledd er også viktig. Jeg jobber oppsummert med kroppens bløtdeler, muskler, bindevev, sener og ligamenter.

 

Hvorfor gi hunden massasje?

Massasje hjelper muskler som er stive, støle og som har spenninger til å bli myke og smidige. Ved massasje så setter det i gang blodsirkulasjon og lymesirkulasjon. Dette gjør at blodet strømmer til, og hjelper musklene til å bli friskere. Jeg har en del teknikker som jeg bruker, og de forskjellige tar jeg i bruk ettersom hvilke problemer jeg evt skulle finne. Ved massasje så kommer avfallstoffer ut, det blir drenert bort. Dette er også en viktig del av massasjen, for at musklene skal igjen få tilbake sin styrke og struktur. Sammen med massasje er stretching også viktig, for å få strekt ut og øke leddets omfang. Det hjelper også på sener og ligamenter. Det kan også forebygge mot skader.

Mange hunder er veldig aktive, og driver med en hundesport. Om man har stive og trøtte muskler, kan de bli fortere skadet enn muskler som har sin sunne struktur og er smidighet. Ved rehabilitering er dette veldig viktig. Hunder som har vondt etter oprasjoner, eller skader, forknytter seg mer enn en frisk hund. Samme med hunder som har problematikk i skjelett.

 

Kan alle hunder få massasje?

Stort sett ja, det er noen kontraindikasjoner. Er hunden din syk, og har feber kan jeg ikke massere den. Samme med infeksjonssykdommer og betennelse/inflammasjon. Ofte går disse på anibiotika, og da blir de oftere litt mer ømme i huden. Betennelsen kan også spre seg ved å massere da blodsirkulasjon settes i gang. Om hunden er drektig anbefaller jeg ikke massasje da hun i denne tiden trenger ro, men kom gjerne til meg etter fødsel. En fødsel kan gjøre at muskeler blir spendte og stive.

Men har den muskelspenninger, innskrenket bevegelsesmønster, samt stiv og støl må den gjerne komme. De har ofte dårlig blodsirkulasjon, og kan derfor hjelpe med behandling. Om hunden din har hatt skade slik at den er til rehabilitering, uansett om det er på muskler, sener eller leddbånd kan den masseres. Ofte etter skader er det kompensatoriske spenninger, det vil si at hunden får spenninger i musklaturen i motsatt side enn det skaden er.

 

Min hund er nervøs eller har adferdsproblemer, kan den behandles?

Det kan den så absolutt. Mange hunder med adferdsproblemer har ofte spenninger i musklaturen. Da kan det være godt å få løsnet på det. Etter mange år med mentaltesting har jeg etterhvert tilegnet meg kunnskap om adferd, noe jeg ser er veldig til hjelp i en slik situasjon. Det er viktig for meg at hunden skal føle trygghet.

 

Hvor ofte trenger hunden min massasje?

Det er vanskelig å si. Er hunden din til rehabilitering så trenger den kanskje oftere, enn familiehunden. Er hunden din og du veldig aktive, så trenger den kanskje jevnlig behandlig for å forebygge mot skader. Har den skjelett problematik som feks AD/HD, er feil stilt på en måte, så kan den også trenge jevnlig massasje. Men, musklene skal også restutuere seg mellom hver gang, derfor bør det gå ca 4 dager i mellom hver behandling. Målet er å få til en interval som hunden din har behov for

 

Jeg har fått valp, kan den masseres?

Jeg behandler ikke valper under 6 mnd med en total massasje time. Men, de må gjerne komme å få valpemassasje da jeg har noen teknikker for dette. Samtidig med «kos» som får blodsirkulasjon i gang blir den vant til at andre tar på den, at den er på et bord, og at den får en god opplevelse. Denne behandlingen varer mye kortere enn en full behandling, og er derfor billigere. Dessverre så hender det at de skader seg, kom gjerne med dem